Italian Serie A

Myös Italian jalkapallon pääsarjaa Serie A:ta pidetään yhtenä maailman kovatasoisimmista. Jalkapallo on Italian ykkösurheilulaji, ja se näkyy kyllä katukuvassa joka puolella. Jalkapallossa on kilpailtu Italian mestaruudesta aina 1800-luvun loppupuolelta saakka, mutta varsinainen Serie A:n ensimmäinen kausi oli kautena 1929-1930. Nykyisin sarjassa pelaa 20 joukkuetta ja hallitseva mestari on Torinon jalkapalloylpeys Juventus, joka on voittanut kahdeksan edellistä mestaruutta. Voidaan siis puhua todellisesta dynastiasta. Seuralla onkin mestaruuksia kaikista eniten, yhteensä 35 kappaletta ,kun seuraavaksi eniten niitä on Milanon joukkueilla Milanilla sekä Internazionalella, molemmilla 18 kappaletta.

Myös Italian sarjassa on nähty monia todella kovan tason pelimiehiä. muun muassa Portugalin supertähti Christiano Ronaldo saapui vuonna 2018 Juventukseen Espanjan Real Madridista. Muita nimekkäitä pelaajia liigan historiassa ovat muun muassa ruotsalainen Zlatan Ibrahimovic, Michael Platini, Christian Vieri, Roberto Donadoni, Zinedine Zidane, Diego Maradona, Roberto Baggio, Fabio Cannavaro, Gianluigi Buffon, Alessando Del Piero, Francesco Totti sekä Paolo Maldini. Kuulostaako maailman kaikkien aikojen all-star kokoonpanolta? Ei siis ihme, että Italian Serie A:ta pidetään yhtenä maailman parhaista.

Joukkueiden fanit ovat Italiassa vähintään yhtä intohimoisia kuin Espanjan La Ligassa. Jos joukkue menestyy, sitä juhlitaan turuilla ja toreilla ja mikäli menestystä ei tule, annetaan sen myös kuulua. Sarjaa ovat välillä ravistelleet epäselvyydet, kuten vuonna 2006 sopupeliskandaali, jonka seurauksena mahtiseura Juventus joutui luopumaan sarjapaikastaan.