Tutustu ringeten maailmaan

Onko ringette sinulle entuudestaan tuttu laji? Kyseessä on naisille suunnattu jäällä pelattava peli, jossa yhdistyvät nopea ja harhautuksia sisältävä koripallon tyylinen pelistrategia ja jääkiekossa nähtävä nopealiikkeinen pelaaminen. Ringetessä kontaktipelaaminen ja taklaukset ovat kiellettyjä. Niiden sijaan tässä hienossa naisten jääpelissä korostuvat todellinen osaaminen ja taitava pelitaktiikka.

Yleissilmäys ringetestä

Ringeten keksi Sam Jacks vuonna 1963. Suomeen peli tuli vuonna 1979 jääkiekkopelaajan ja -valmentajan Juhani Wahlstenin tuomana. Ringetteä pelataan Suomessa sekä harraste- että valtakunnallisella tasolla. Peli on suosittu sekä aikuispelaajien että jopa 3–4-vuotiaiden lasten keskuudessa. Tiesitkö muuten, että Suomi voitti ringeten MM-kultaa 06.11.2022 käydyssä finaalissa Kanadaa vastaan? Hyvä suomi, opit ja neuvokkuus ovat siis tallella!

Miten ringetteä pelataan?

Ringetteä pelataan jääkiekkokaukalossa, jonka molempiin päihin on maalattu siniviivan ja kentän päädyn väliin niin sanottu puna- eli ringetteviiva. Pelissä ringetteviivojen välisellä keskialueella pelaajat voivat pelata samanaikaisesti. Pelissä kummankin joukkueen kolme kentällä olevaa pelaajaa tavoittelevat kumisen renkaan saamista maaliin puolustavan joukkueen tarkkana olevaa maalivahtia harhauttaen. Ringette on vauhdikas peli, joka etenee hyvin nopeasti.

Maalivahdin alue on “pyhä”, johon muilla pelaajilla ei ole mitään asiaa. Jos oman joukkueen pelaaja epähuomiossa menee maalivahdille kuuluvalle alueelle, seuraa välitön rangaistus. Rangaistuksena on aloitusvuoron siirtyminen vastustajalle. Maalivahdin aloitus seuraa puolestaan silloin, kun vastustaja luistelee maalivahdin alueelle.

Ringeten pelivälineet ja varusteet

Ringeten pelivälineinä toimivat kuminen rengasmainen rinkula ja komposiittinen tai suoravartinen ringetteä varten valmistettu maila. Varusteina käytetään jääkiekon tapaan luistimia, kypärää ja viiltosuojattua kaulasuojaa. Pelaajalisenssi ei korvaa vahinkoja, jos pelaajalla ei ole kypärää. Virallisissa sarjapeleissä pakollisina varusteina toimivat kyynär- ja polvisuojat-, kypärä-, luistimet-, pelihansikkaat- ja kaulasuoja.

Ringeten säännöt

Ringette ei ole voimankäyttölaji, joten taklaukset ja kontaktipelaaminen ovat kiellettyjä. Ringetteä pelataan yhteispelinä, jolloin siniviivan voi ylittää ainoastaan syöttämällä rinkulan tuon viivan yli jollekin muulle pelaajalle. Joukkueeseen kuuluu aina vähintään 7 pelaajaa, joista kentällä on samanaikaisesti viisi taitavaa kenttäpelaajaa sekä yksi tuulennopea ja tarkka maalivahti. Pelissä vaihdot toteutuvat aina “lennossa” tai virallisen pelikellon mukaan. Ringeten ammattilaiseksi voi päästä vuosien harjoittelun tuloksena, mutta harrastajatasolla pelin oppii nopeasti. Laji onkin ehdottomasti kokeilemisen arvoinen!