Jääkiekon World Cup

Jääkiekon maailman cup on pelaajien keskuudessa yksi arvostetuimmista turnauksista. Kyseessä on Pohjois-Amerikan jääkiekkoliiga NHL:n, sen pelaajayhdistyksen NHLPA:n sekä kansainvälisen jääkiekkoliiton IIHF:n järjestämä yhteisturnaus. Ajatuksena on, että mukana ovat parhaimmista parhaat. Maailman cupin aikana esimerkiksi NHL on tauolla, jotta parhaimmat pelaajat saadaan mukaan. Moni joukkue täyttyykin NHL-pelaajista.

Turnaus järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 1996 ja se on järjestetty sen jälkeen vuonna 2004 sekä 2016. Aiemmin sama turnaus kulki nimellä Kanada Cup ja niitä järjestettiin kaikkiaan 5 kertaa vuosina 1976, 1981, 1984, 1987 sekä 1991. Joukkueita on mukana 8 kappaletta, joten turnaus on todella kovatasoinen. Heikkoja vastuksia ei ole samaan tapaan kuin vaikkapa maailmanmestaruuskisoissa saattaa joskus käydä alkulohkoissa. Turnausta pelattiin pitkään kuudella tai kahdeksalla joukkueella, ja edellisessä maailman cupissa vuonna 2016 mukana oli 2 yhdistelmäjoukkuetta.

Monilla euroopan mailla on NHL mittapuulla luettuna tähtipelaajia, mutta heillä on vaikea saada koko joukkuetta kokoon, koska pelaajia ei ole nii paljoa. Tällaisiin maihin lukeutuvat esimerkiksi Saksa, Tanska ja Slovakia. Näin ollen maailman cupiin kasattiin Euroopan joukkue juuri näiden maiden pelaajista, ja joukkue yllättikin kaikki yltämällä aina finaaliin saakka. Toinen yhdistelmäjoukkue oli pohjoisamerikkalaisista alle 25 vuotiaista pelaajista koottu nuorten joukkue, joka sekin eteni melko pitkälle turnauksessa. Suomen pelit menivät alle odotusten edellisessä maailman cupissa, kun joukkue hävisi kaikki pelit ja onnistui tekemään vain yhden maalin.