Keihäänheitto

Keihäänheitto kuuluu pitkäaikaisiin suomalaisten suosikkilajeihin. Suomesta on vuosien saatossa tullut useita menestyneitä keihäsmiehiä ja -naisia, ja menestys on ruokkinut myös suomalaisten intoa keihäänheiton seuraamiseen. Keihäänheitto kuului osana jo antiikin perinteiseen viisiotteluun, ja se otettiinkin mukaan nykyaikaisiin olympialaisiin vuonna 1906. Kyseessä on siis todella pitkäikäinen laji. Moni saattaa muistaa vanhoja historian kuvia antiikin ajoilta, kun kentällä on heitetty keihäitä.

Lajin tarkoituksena on siis heittää 800 grammaa painava keihäs mahdollisimman pitkälle. Naisten vastaava keihäs painaa 600 grammaa. Heittäjä ottaa vauhtia radan päästä ja pysäyttää vauhtinsa heittoviivalle ja sinkoaa keihään matkaansa. Keihäänheiton maailmanennätys on niinkin suuri kuin 98,48 metriä ja se on Tsekin Jan Zeleznyn nimissä. Tästä on kylläkin käyty pientä kiistaa, että onko tämä virallinen maailmanennätys. Muutaman vuoden ajan käytössä oli eri keihästyyppi kun nykyisin, ja sillä oli mahdollista heittää todella pitkiä kaaria. Nykyisen mallisella keihäällä ei ole mahdollista päästä näin suuriin lukuihin. Käytössä on ollut vielä toinenkin keihäsmalli, jolla on ylitetty jopa 100 metrin raja, mutta tämän mallin käyttö loppui 1980-luvulla, joten näitä ennätyksiä ei enää kirjata mihinkään. Nykyisen mallin ennätys on kuitenkin tuo Jan Zeleznyn heittämä tulos, eikä sitä varmasti hetkeen olla rikkomassa. Parhaimmat heittäjät heittävät nykyisin hieman yli 90 metriä, joten pitäisi tehdä huima parannus omiin ennätyksiinsä, jotta tuo ennätys ylitettäisiin.

Muita keihäänheiton suuria nimiä ovat muun muassa Iso-Britannian Steve Backley, joka oli uransa huipulla 1990-luvun alkupuolella. Hän piti myös maailmanennätystä hallussaan pariin otteeseen. Lisäksi Suomella on ollut vuosien saatossa ollut useita menestyneitä heittäjiä, ja heistä Seppo Räty on pitänyt maailmanennätystä myös hallussaan pariin otteeseen. Muita kovia nimiä ovat olleet muun muassa Kimmo Kinnunen, sekä Aki Parviainen. Viime vuosien suurimmat nimet keihäänheiton parissa ovat olleet Norjan Andreas Thorkildsen, sekä Suomen Tero Pitkämäki, joista onkin muodostunut useissa kisoissa melkoinen kilpakaksikko. Lisäksi Saksa on saanut parin viime vuoden aikana useita heittäjiä maailman kartalle, kun useampi heittäjä on onnistunut puhkaisemaan kovana pidetyn 90 metrin rajan.