KHL – Venäjän vastine NHL:lle

Venäjälle perustettiin oma monikansallinen kiekkoliiga KHL vuonna 2008. Tämä oli vastine Pohjois-Amerikan NHL-liigalle. Etenkin monet venäläiset tähtipelaajat valitsevat nykyisin KHL:n NHL:N sijaan, koska haluavat pelata kotiseuduillaan. Liigan perustaminen sekä sen pyörittäminen ovat aiheuttaneet aika ajoin arvostelua, koska useiden seurojen talous ei ole kestävällä pohjalla. Monet seurat tavoittelevat menestystä suurella rahalla ja rahat yleensä tulevat suoraan seuran omistajilta esimerkiksi öljy- tai kaasubisneksistä. Rahat eivät siis tule sponsoreilta tai lipputuloista, kuten yleensä toimitaan. Tämä onkin ajanut joitain seuroja konkurssin partaalle, ja ovatpa jotkin seurat joutuneet luopumaan sarjapaikastaan talousongelmien vuoksi.

KHL:ään kuuluu muutamia joukkueita, jotka voidaan lukea suurseuroiksi. Ne operoivat suurella budjetilla ja pystyvät hankkimaan rosteriinsa parhaimmat pelaajat. Tällaisia joukkueita ovat muun muassa SKA Pietari, Moskovan TsSka, Moskovan Dynamo, Avangard Omsk, Metallurg Magnitogorsk. Kaikkien näiden joukkueiden taustalla vaikuttaa jokin öljy-, kaasu- tai kaivosteollisuuden suuryritys. Liiga houkuttelee venäläisiä ja ulkomaisia pelaajia melko korkeilla palkoilla ja monet pelaajat, jotka eivät ole onnistuneet tekemään läpimurtoaan NHL:ssä, ovat päätyneet KHL:ään. Liiga on taitotasoltaan varmasti lähes yhtä hyvä kuin Pohjois-Amerikan huippuliiga NHL. Suurimmat erot pelissä koskevat joukkueiden organisoitua peliä sekä valmennuksellisiä aspekteja. KHL:llä ei myöskään ole samaa nostalgiaa sekä perinteitä kuin jo 100 vuoden ikään ehtineellä NHL:llä.

KHL toimii siis pääosin Venäjällä, mutta joukkueita on mukana myös monista muista valtioista. Mukana on niin suomalainen Jokerit kuin muun muassa joukkueita Kazakhstanista, Kiinasta, Latviasta ja Valko-Venäjältä. Mukana oli myös joukkueita Tsekistä, Slovakiasta sekä Kroatista, mutta ne ovat luopuneet sarjapaikastaan ja pelaavat nykyisin omissa kotimaan liigoissaan.

Monia suomalaisia pelaajia on myös ehtinyt jo pelata Venäjän huippuliigassa. Liiga on ollut monelle ponnahduslauta aina NHL:ään saakka. Huippunimistä KHL:ää ovat pelanneet tai pelaavat muun muassa Teemu Hartikainen, Karri Rämö, Atte Ohtamaa, Lasse Kukkonen ja Joonas Kemppainen. Tietysti myös kaikki Helsingin Jokerien pelaajat voidaan lukea tähän listaan, mutta moni suomalainen on onnistunut saamaan menestystä myös muissa joukkueissa.