NHL – maailman kovin jääkiekkoliiga

NHL eli National Hockey League on Pohjois-Amerikan kiekkosarja, jossa pelaavat maailman parhaat pelaajat. Liiga on perustettu vuonna 1917, mutta varsinaisena liigan aloituksena voidaan pitää kautta 1924-1925, jolloin nykyiset “original six” joukkueet olivat mukana. Tähän kuuden joukkueen ryhmään kuuluvat Montreal Canadiens, Chicago Blackhawks, New York Rangers, Boston Bruins, Detroit Red Wings sekä Toronto Maple Leafs, jotka siis pelaavat liigassa vielä tänäkin päivänä. Monille pelaajille pelaaminen jossain original six – joukkueessa on kunnia-asia, koska seuroilla on niin valtava historia ja perinne.

Liigaa pelattiin pienellä joukkuemäärällä Pohjois-Amerikan itärannikolla aina vuoteen 1967, jolloin tehtiin ensimmäinen suuri laajennus. Sen myötä liigaan liittyi kuusi uutta seuraa, joten joukkuemäärä tuplaantui aikaisempaan nähden. Lisäksi heti kolme vuotta myöhemmin liigaan liittyi vielä muutama seura lisää, sekä jo kaksi vuotta tästä lisättiin joukkuemäärää taas neljällä. Nämä uudet joukkueet olivat järjestyksessä Philadelphia Flyers, St. Louis Blues, Minnesota North Stars, josta myöhemmin tuli Dallas Stars, Los Angeles Kings, Oakland Seals, Pittsburgh Penguins, Vancouver Canucks, Buffalo Sabres, New York Islanders, Atlanta Flames, josta tuli myöhemmin Calgary Flames, Kansas City Scounts, joka nykyisin tunnetaan New Jersey Devilsinä sekä Washington Capitals.

Nykyisellään NHL:ssä pelaa 31 joukkuetta, ja joukkuemäärää on tarkoitus taas kasvattaa kun vuonna 2021-2022 mukaan tulee Seattlen joukkue. Aiemmin liiga haki voimakkaasti kasvua, ja joukkueita pyydettiin mukaan. Nykyisin mukaan pääseminen on todella pitkä ja hintava prosessi, ja niinpä nykyisellään voimakasta laajentumista ei enää joka vuosi nähdä.

NHL:n mestaruuspalkinto kantaa nimeä Stanley Cup, jonka yksi joukkue voittaa jokaisena vuonna. NHL:n menestyneimpiä seuroja ovat Montreal Canadiens, jolla on 24 mestaruutta. Suurin osa näistä mestaruuksista on kuitenkin tullut liigan varhaisempina vuosina, kun joukkuemäärä oli paljon pienempi. Nykyisiin menestysseuroihin voidaan lukea Detroit Red Wings sekä New Jersey Devils, jotka ovat 2000-luvun molemmin puolin voittaneet useamman mestaruuden. Nykyinen NHL on erittäin tasainen ja niinpä usean mestaruuden voittaminen peräkkäin on nykyään todella harvinaista.

Vielä 1980-luvulla oli tyypillistä että mestarijoukkueet pystyivät pitämään samat pelaajat mukana useamman vuoden, mutta nykyinen palkkakattojärjestelmä on tehnyt tästä käytännössä mahdotonta. 1980-luvun mestarijoukkueita olivat Edmonton Oilers sekä New York Islanders, jotka molemmat juhlivat Stanley Cupia neljä kertaa. Johtotähtinään heillä oli monia historian suurimpia pelaajia kuten esimerkiksi Wayne Gretzky, Mark Messier, Jari Kurri, Paul Coffey, Kevin Lowe, Grant Fuhr, Mike Bossy, Brian Trottier, Denis Potvin ja Billy Smith. Nykyisessä NHL:ssä mestarijoukkue hajoaa lähes aina kauden jälkeen koska pelaajien arvo on mestaruuden jälkeen korkealla ja samalla joukkuella on mahdotonta mahduttaa kaikki tiukan palkkakaton alle.