Englannin valioliiga

Englannin Valioliiga on yksi maailman arvostetuimmista ja legendaarisimmista liigoista. Varsinainen Valioliiga perustettiin vasta vuonna 1992, mutta sen edeltänyttä pääsarjaa pelattiin Englannissa aina kaudesta 1888-1889 alkaen. Kyseessä on siis todella pitkäikäinen sarja, ja jalkapallo onkin Englannin suosituin urheilulaji millä mittapuulla tahansa mitattuna. Valioliigan perustaminen vuonna 1992 juontaa juurensa taloudellisiin syihin. Seurat solmivat erittäin rahakkaan televisiointisopimuksen, jonka seurauksena Valioliiga syntyi.

Liigassa pelaa yhteensä 20 joukkuetta ja joukkueet kohtaavat toisensa kaksi kertaa kauden aikana. Tällöin jokaiselle joukkueelle tulee 38 ottelua kauden aikana ja sarjataulukossa ensimmäisenä oleva joukkue saavuttaa Valioliigan mestaruuden. Sarjassa ei siis pelata pudotuspelejä, kuten monissa muissa pallopeleissä, vaan runkosarjan voittajajoukkue on suoraan mestari. Hallitseva mestari on Manchester City, joka on vienyt mestaruuden nyt kaksi kertaa peräkkäin. Eniten mestaruuksia taas löytyy toiselta saman kaupungin joukkueelta, Manchester Unitedilta, jota pidetäänkin yhtenä maailman arvokkaimmista urheilubrändeistä.

Parhaat maalintekijät sarjassa ovat englantilaisia, pelaavathan he yleensä sarjassa pidempään verrattuna ulkomaalaispelaajiin. Kautta aikojen paras maalintekijä Englannin valioliigassa on Alan Shearer, joka pelasi sarjassa vuosina 1992-2006 iskien huimat 260 maalia. Paljon hänestä ei ole jäljessä maanmiehensä Wayne Rooney, joka pelasi sarjassa vuosina 2001-2018. Hänen maalimääränsä on 208. He ovatkin ainoat pelaajat sarjan historiassa, jotka ovat onnistuneet iskemään yli 200 maalia. Heidän perässään tulevat vielä saman maan miehet Andrew Cole 187 maalilla, sekä Frank Lambard 177 maalilla. Ainoana ulkomaalaispelaajana 10 parhaan maalintekijän joukossa on Ranskan Thierry Henry, joka pelasi Arsenalissa vuosina 1999-2007 sekä toiseen otteeseen kaudella 2011-2012. Hän iski kunnioitettavat 175 maalia pelaamissaan otteluissa. Myös monia muita supertähtiä on nähty valioliigan viheriöillä, mutta he ovat pelanneet hieman lyhyemmän rupeaman seuroissaan. Muun muassa portulgalilainen supertähti Christiano Ronaldo on nähty Manchester Unitedin paidassa, samoin kuin Ruotsin tunnetuin jalkapallotähti Zlatan Ibrahimovic.

Englannin valioliiga on myös erittäin suosittu vedonlyöntikohde. Monissa maissa on mahdollista lyödä vetoa otteluista, ja esimerkiksi Suomessa voi pelata vakioveikkausta, joka on hyvin suosittu pelimuoto. Siinä veikataan otteluiden voittajia tai tasapelejä ja oikein veikanneelle on luvassa mojova potti.

Englantilaiset ovat tunnetusti intohimoista jalkapallokansaa. Ottelut ovat useimmiten loppuun myytyjä ja otteluihin voi olla vaikea saada lippuja. Omaa joukkuetta kannatetaan innokkaasti, mutta kritiikki voi olla kovaakin mikäli menestystä ei jostain syystä tule. Englannissa esiintyy aika ajoin myös jalkapallon lieveilmiöitä, kun jalkapallohuligaanit ottavat yhteen ennen tai jälkeen ottelun ja joskus jopa ottelun aikana. Kyse on tietyistä ryhmistä, jotka pitävät itseään joukkueen kannattajina, mutta päätarkoituksenaan heillä on haastaa riitaa vastapuolen joukkueen kannattajien kanssa.