Mestareiden Liiga

Jalkapallon Mestareiden liigaa pelataan aina syksystä kevääseen saakka. Siinä eri maiden parhaat seurajoukkueet ottavat mittaa toisistaan. Joukkueita on mukana yhteensä 32 kappaletta eri maista, ja Mestareiden liigan mestaruutta pidetään myös yhtenä arvostetuimmista jalkapallomaailmassa. Kovinkaan moni huippunimi ei ole koskaan voittanut Mestareiden liigaa, joten se ei ole ihan jokapäiväistä. Eri maiden liigoista pääsee mukaan 3-4 parasta seurajoukkuetta, joten taso on todella kova.

On arveltu, että perusteet liigan perustamiselle ovat olleet siinä, että Euroopan parhaat joukkueet olisivat muutoin perustaneet monikansallisen jalkapalloliigan ja siirtyneet pelaamaan sinne. Mestareiden liigalla taattiin joukkueuden pysyvyys omassa kotimaassaan, mutta samalla niillä on mahdollisuus mitata omaa osaamistaan muiden maiden huippujoukkueita vastaan. Eniten Mestareiden liigan mestaruuksia on espanjalaisella Real Madridilla, jolla niitä on 13 kappaletta. Hallitseva mestari on englantilainen Liverpool, jonka voittoa voidaan pitää jonkinmoisena yllätyksenä. Myös Italian Milan on menestynyt Mestareiden liigassa, napaten yhteensä seitsemän mestaruutta. Hallitsevalla mestarilla Liverpoolilla on mestaruuksia kuusi kappaletta. Menestyjiin voidaan lukea myös Saksan jalkapalloylpeys Bayer Munchen, jolla on mestaruuksia viisi sekä Hollannin AJax neljällä mestaruudella.

Mestareiden liigassa on tietysti nähty useita maailman tähtipelaajia, sillä mukana on aina eri maiden parhaat joukkueet Euroopasta. Niin Lionel Messi, Christiano Ronaldo, kuin Thierre Henry sekä Zlatan Ibrahimovic ovat tykittäneet palloa verkkoon Mestareiden liigan pelikentillä. Mestareiden liigan ottelut ovat todella suosittuja jalkapallofanien keskuudessa ja varsinkin finaalipeleihin voi olla täysi mahdottomuus saada lippuja, niin suosittuja ne yleensä ovat. Monet fanit matkustavat pitkiäkin matkoja peleihin nähdäkseen omat suosikkinsa tositoimissa.

Sarjassa on mukana joukkueita siis 32 ja ne on jaettu alussa neljään kahdeksan joukkueen lohkoon. Joukkueet pelaavat kaksi kertaa toisiaan vastaan lohkon sisällä, joten alkulohkoon sisältyy kuusi ottelua. 16 parasta joukkuetta pääsee pudotuspelehin, ja otteluparit arvotaan näiden 16 joukkueen kesken. Tällöin on mahdollista että jo pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella toisensa kohtaa kaksi huippujoukkuetta, vaikka molemmat olisivat voittaneet oman lohkonsa ylivoimaisesti. Loput pelit pelataan siis cup-muotoisesti, jossa aina voittaja etenee seuraavalle kierrokselle. 16 joukkueen ryhmästä seuraavaan vaiheeseen jatkaa siis kahdeksan joukkuetta, siitä eteenpäin neljä, ja finaaliin saakka kaksi joukkuetta. Finaali pelataan aina puolueettomalla kentällä, jolloin molempien joukkueiden fanit yleensä matkustavat pitkiäkin matkoja loppuottelua varten.

Eniten maaleja Mestareiden liigassa kautta aikojen on tehnyt portugalilainen Christiano Ronaldo, jolla on koossa huikeat 126 maalia 162 ottelussa. Hänen takanaan on toinen supertähti, argentiinalainen Lionel Messi, joka on onnistunut iskemään 112 maalia 135 ottelussa. Muita Mestareiden liigan maalitykkejä ovat muun muassa Espanjan Raul 71 maalilla 142 ottelussa, Ranskan Karim Benzema 60 maalilla 112 ottelussa, sekä Ruud van Nistelrooy 56 maalilla 73 ottelussa. Mikäli pelaaja pelaa hieman heikommassa seurajoukkueessa, voi olla ettei hän pääse kovinkaan monena vuonna mukaan Mestareiden liigaan. Jos taas on supertähden asemassa ja pelaa eri maiden kärkijoukkueissa, saattaa olla mukana jokaisena vuonna.