Pikajuoksu

Juoksulla erityisesti pikajuoksulla on pitkät perinteet yleisurheilun historiassa. Aina on kisattu siitä kuka on kaikista nopein, ja yleensä yleisurheilukisojen seuratuimmat mittelöt ovatkin pikajuoksuja. 100 metrin ja 200 metrin juoksut ovat todella kovatasoisia, ja niissä juoksijat saavuttavat kaikista nopeimman vauhdin.

Olipa kyseessä sitten yleisurheilun maailmanmestaruuskisat tai olympialaiset, niin pikajuoksut ovat aina kisojen odotetuimpia tapahtumia. Yleensä kisataan alkuerät, joista parhaat pääsetvät jatkoon. Sen jälkeen voi olla yksi tai kaksi pudotuskierrosta, jossa taas parhaat jatkavat finaaliin.

Pikajuoksujen maailmanennätystä on parannettu vuosien saatossa useaan otteeseen. Nykyiset 100 metrin ja 200 metrin maailmanennätykset pitää hallussaan Jamaikan supertähti Usain Bolt, joka hiljattain lopetti juoksu-uransa. Maailmanennätys oli pitkään 9,7 sekunnin tuntumassa ja pidettiin lähes mahdottomana, että tulosta voisi enää parantaa. Usain Bolt juoksi kuitenkin hirmujuoksun Berliinin MM-kisoissa vuonna 2009 ja kello pysähtyi uskomattomaan aikaan 9,58. Fanit ja toimittajat eivät olleet uskoa näkemäänsä, Jamaikan ihmemies paransi voimassa ollutta maailmanennätystä sekunnin kymmenyksellä, joka on 100 metrin juoksussa todella suuri parannus. Samoissa kisoissa Usain Bolt juoksi myös voimassa olevan 200 metrin maailmanennätyksen lukemiin 19,19. Tässäkin ennätys parani huimasti ja Bolt olikin kisoissa elämänsä kunnossa. Monet menestyneet pikajuoksijat ovat melko lyhyitä ja lihaksikkaita ja siksi olikin vaikea uskoa Usain Boltin vauhtia pikamatkoilla, sillä hän poikkesi tyypillisestä pikajuoksijan stereotypiasta.

Pikajuoksussa kisataan myös yleensä viestijuoksu, jossa neljä saman maan edustajaa juoksee kukin 100 tai 200 metrin matkan peräkkäin. Tämä vaatii todellista tiimityötä ja onnistumista, jotta joukkue voi yltää voittoon. Juoksijat kuljettavat mukanaan viestikapulaa, joka on annettava seuraavalle juoksijalle, jotta hän voi jatkaa matkaansa. Joissain kisoissa hyväkin joukkue on karsiutunut jatkosta, koska viestikapula on pudonnut vaihdon yhteydessä. Seurauksena tästä on aina hylkääminen, eikä kisaa saa jatkaa. Sekä miesten että myös naisten keskuudessa viestijuoksut ovat yleensä suosittuja yleisurheilukisojen aikana.