Suomen SM-liiga

Suomen ylivoimaisesti suosituin urheilumuoto on jääkiekko, ja SM-liiga on sen ylin miesten sarjataso Suomessa. SM-liigaa on pelattu Suomessa todella pitkään. Varsinainen SM-liiga on perustettu kuitenkin vasta vuonna 1975, mutta sen edeltäjää SM-sarjaa pelattiin vuosina 1928-1975, joten voidaan puhua todella pitkäikäisestä sarjasta, sillä 100 vuotta tulee pian täyteen.

Sarjassa on muutamia seuroja, jotka ovat saavuttaneet menestystä historian aikana. Tampereen Tapparalla ja sen edeltäjällä TBK:lla on eniten mestaruuksia, 17 kappaletta. Lisäksi muita menestyneitä seuroja ovat Turun TPS, Helsingin IFK, Helsingin Jokerit, sekä Oulun Kärpät. Myös Tampereen Ilveksellä on monia mestaruuksia, yhteensä 16 kappaletta, mutta ne ovat tulleet varsinaisen SM-liigan edeltäjän eli SM-sarjan aikana. Edellisestä mestaruudesta on siis jo vierähtänyt tovi. Helsingin Jokerit siirtyi Venäjän kiekkoliiga KHL:ään muutama vuosi sitten, joten Jokerit ei enää kuulu SM-liigaan. Kun puhutaan 2000-luvun menestyjistä, ei voida olla mainitsematta Oulun kultajunaa, Oulun Kärppiä. Se onkin eittämättä 2000-luvun menestynein kiekkoseura Suomen kotoisessa liigassa. Seura nousi alemmalta sarjatasolta pääsarjaan vuonna 2001, ja on sen jälkeen saavuttanut seitsemän Suomen mestaruutta. Se on kova temppu, varsinkin kun kilpailu joukkueiden välillä on joka vuosi tasaisempaa.

SM-liigassa on nähty myös monia maailmantähtiä. Yleensä he ovat pelanneet Suomessa ennen supertähdeksi nousuaan, mutta myös National Hockey Leaguen työsulkujen aikana Suomessa on nähty monia superstaroja. Monet nykyiset NHL:n supertähdet ovat saaneet kiekko-oppinsa Suomessa. Esimerkiksi Sebastian Aho, Pekka Rinne, Patrik Laine, Mikael Granlund, Alexander Barkov, Miro Heiskanen ja monet muut ovat ammentaneet taitonsa Suomesta. Nykyisin useita Suomalaisia pelaajia solmii vuosittain sopimuksen maailman kovimpaan kiekkoliigaan, NHL:ään. Tämä oli vielä muutama vuosikymmen sitten paljon harvinaisempaa. Jos joku pelaaja onnistui saamaan NHL-sopimuksen, pidettiin sitä suurena saavutuksena ja siitä uutisoitiin ympäri kyliä. Nykyisin Suomi tuottaa väkilukuunsa nähden todella paljon lupaavia nuoria pelaajia, jotka saavat mahdollisuuden näyttää taitonsa maailman parhaiden pelaajien parissa.

NHL:ssä on nähty muutamia työsulkuja, kun liiga ja pelaajayhdistys eivät ole päässeet yhteisymmärrykseen uudesta työehtosopimuksesta. Tällöin NHL-starat ovat jalkautuneet muihin liigoihin pelaamaan ja pitämään pelituntumaa yllä. Suomessakin on nähty työsulkujen aikana monia supertähtiä, joiden peliesityksiä ei muutoin olisi ollut mahdollista päästä seuraamaan. Yksi nykyisen NHL:n parhaista puoustajista, Erik Karlsson pelasi Helsingin Jokereissa edellisen työsulun aikana ja ihastutti kiekonkäsittelytaidoillaan. Lisäksi työsulkujen aikana kotoisessa SM-liigassa on nähty pelaajia, kuten esimerkiksi Michael Nylander, Dwayne Roloson, Jason Williams, Jussi Jokinen, Kyle Turris, Jason Demers, Ivan Majesky, Jason Dawe ja vaikkapa Krystof Kolanos. Osa näistä pelaajista onnistui visiitillään paremmin ja osa hieman huonommin. NHL-pelaajat kuitenkin kiinnostavat suurta yleisöä ja liigassa onkin mitattu hyviä katsojalukuja aina työsulkujen aikana.

Suomalaisia pelaajia pidetään arvossa maailmalla. Heitä yhdistävät samat piirteet kuin suomalaisia työelämässä. He ovat ahkeria, tunnollisia ja valmiita toteuttamaan valmentajan suunnitelmaa. Monissa entisen itäblokin maissa arvostetaan taiteilijasieluja, sekä pelaajan henkilökohtainen taito on muutenkin suuremmassa arvossa. Suomalainen tyypillinen pelaaja ei ole taidoiltaan niin hyvä, mutta hänellä on kova kunto, kamppailuvoimaa sekä pelinlukutaitoa, joilla kompensoidaan joitain puutteita henkilökohtaisissa taidoissa.