Jääkiekko harrastuksena

Jääkiekko on Suomessa suosittu harrastus. Lajia pelataan monilla eri sarjatasoilla, aina sunnuntaiharrastajista ammattimaiseen kilpaurheiluun. Millainen laji jääkiekko sitten oikein on harrastuksena? Millaisia varusteita lajiin tarvitsee, että siinä pääsee alkuun? Lue tästä artikkelista eteenpäin, niin kerromme tarkemmin kaiken oleellisen, mitä tarvitsee tietää jääkiekosta.

[IMAGE=ci7kgpeLKT10.jpg]

Itselle sopiva sarjataso

[IMAGE=bG7pbrfUdZta.jpg]

Suomesta löytyy monia eri harrasteporukoita, joihin pääsee aika helposti mukaan. Ainakin suurimmissa kaupungeissa on paljon valinnanvaraa, mutta toki pienemmillä paikkakunnilla voi olla haasteita löytää sopivaa joukkuetta. Tähän vaikuttaa yleensä se, että pienemmillä paikkakunnilla voi olla vaikkapa vain yksi jäähalli, jonka seudun urheilujoukkueet ovat varanneet täyteen. Suuremmissa kaupungeissa kuitenkin löytyy yleensä useampia jäähalleja, joten jäävuorojakin on enemmän tarjolla. Kannattaa etsiä internetin kautta sopivia harrasteporukoita. Esimerkiksi Facebookin kautta voi löytää hyviä pelikavereita. Ja jos sopivaa tiimiä ei tunnu löytyvän, mikään ei estä sitä, ettet voisi laittaa omaa joukkuettasi pystyyn.

[IMAGE=dRZyW7dW9a6z.jpg]

Kannattaa miettiä millainen on urheilutaustasi ja millaisia pelejä oikein etsit. Jos et ole pelannut vuosikausiin ja ikääkin alkaa jo olla, ei missään nimessä kannata mennä mukaan johonkin nuorten joukkueeseen, missä vauhtia riittää vaikka muille jakaa. Jos taas olet pelannut aktiivisesti koko ajan, voit yrittää etsiä jonkin porukan, jossa on taitotasoltaan kovempia pelaajia. Harrastekiekon sääntöihin kuuluu, että kontaktia ei sallita, eikä lyöntilaukauksia. Tarkoitus on, että kukaan ei loukkaa itseään ja kaikille varmistetaan turvalliset pelit. Kuitenkin, jos pelaajien taitotaso ja nopeus on aivan eri luokkaa, voi syntyä vaaratilanteita. Yritä siis löytää itsellesi sopivan tasoinen peliporukka, niin kaikilla on paljon mukavampaa. Aina kun pelaat, niin muista hyvä alku- ja loppuverryttely. Silloin et riko paikkojasi ja pystyt pelaamaan koko talven. Lämmittelyssä on hyvä olla jalassa vaikka Nike kengät, joilla voit heittää kevyen juoksulenkin ennen pelejä.

Varusteet

Jääkiekkoa voi pelata ulkojäillä ihan hyvin ilman sen kummempia varusteitakin; luistimet ja maila riittävät siihen, että pääset vaikkapa omin päin pelailemaan. Jos kuitenkin haluat pelata jäähallissa, niin silloin tarvitset oikeat jääkiekkovarusteet, jotta varmistetaan turvallinen pelaaminen. Pelaajan varusteisiin kuuluu esimerkiksi kypärä ja ristikko. Moni pelaaja suosii visiiriä, koska se takaa paremman näkyvyyden. Siinä on kuitenkin vaarana, että saat mailan tai kiekon suuhusi ja se voi tehdä pahaa jälkeä. Kannattaa siis suosiolla käyttää ristikkoa, jolloin kasvot ovat kokonaan suojassa. Ylävartalon varusteisiin kuuluu lisäksi kaulasuoja, hartiasuojat sekä kyynärsuojat. Hanskat kannattaa valita huolella, sillä kädet ovat alttiita kolhuille. Hanskojen pitää suojata kämmenselkää ja sormia hyvin, koska joskus vastapelaajan maila voi osua vahingossa sinuun ja et varmasti halua murtaa sormeasi, kun olet ostanut kaikista halvimmat pelihanskat.

Muita suojia ovat housut, alasuoja ja polvisuojat. Lähes kaikki suojat voi hankkia käytettynä, sillä harrastekäytössä suojat eivät kulu juuri yhtään. Jos hankit jotain varusteita täysin uusina, niin hanskat ovat ne, mitkä kannattaa ostaa kaupasta. Internetin kirpputoreilta löytyy hyvin käytettyjä jääkiekkovarusteita ja varsinkin, jos pelaat vaikkapa kerran tai kaksi kertaa viikossa harrasteporukan mukana, riittävät käytetyt varusteet aivan hyvin. Näin voit säästää todella paljon rahaa, sillä varusteet ovat uutena suhteellisen kalliita.