NHL kausi 2019–2020 yhteenveto

Maailman kovatasoisin jääkiekkoliiga NHL (National Hockey League) saatiin covid-19:n takia päätökseen vasta 29. syyskuuta, kun Tampa Bay Lightning nosti Stanley Cup -pokaalin kohti Edmontonin koronakuplan kattoa. Tämä oli historiallisesti pisin NHL-kausi koskaan ja tulee varmasti puheenaiheeksi vielä vuosien päästäkin. Kausi lopetettiin kesken 12. maaliskuuta koronaviruksen takia ja pelaajilla oli pitkä kesäloma, sillä peleihin palaaminen tapahtui vasta 1. elokuuta. Tällöin aloitettiin suoraan 24:n joukkueen playoffit niin kutsutuissa kuplissa. Vaikkakin kuplassa pelattu ensimmäinen kierros ei ollut varsinaisesti playoff-kierros, vaan karsintakierros playoffeihin, olivat pelit kuitenkin niin sanottuja “tosipelejä” ja häviävä joukkue tippuisi pois kuplasta.

Kuplien tarkoitus oli pitää joukkueet terveinä koronavirustartunnoilta ja pelit pelattiinkin ilman yleisöä. Kuplat muodostuivat Jäähallista, sekä hotellista, jossa pelaajat oleskelivat. He matkustivat joukkueen omilla busseilla hotellin ja jäähallin väliä, eivätkä saaneet poistua tästä kuplasta. Heidät myös koronatestattiin päivittäin. Kuplat sijaitsivat Torontossa ja Edmontonissa, eli Kanadassa, joka oli kaiketi turvallisempi paikka pitää kuplat kuin Yhdysvallat. Toki voi olla myös mahdollista, että ajateltiin Kanadan suurien metsäalueiden olevan lähempänä, jotta mailoihin ja muuhunkin rakentamiseen tarvittava laadukas puutavara olisi paremmin saatavilla kupliinkin.

Kauden onnistujat

Läntisessä konferenssissa viime vuoden mestari St. Louis Blues jatkoi menestyksen tiellä ja oli ensimmäisenä konferenssissa 71 pelin jälkeen ennen katkoa. Colorado Avalanche teki hienon nousun toiseksi (viime vuonna 8.) ja olikin erittäin vauhdikas ja viihdyttävä joukkue MacKinnonin johdolla. Avalanchen lisäksi ehkä suurin yllättäjä oli Edmonton Oilers. He sijoittuivat viidenneksi ennen taukoa ja edellisenä kautena he olivat 14., eli koko konferenssin toiseksi viimeinen.

Itäisessä konferenssissä puolestaan Boston Bruins suorastaan dominoi ja oli koko liigan paras joukkue voittoprosentilla 71,4 %. Valitettavasti heidän playoffinsa jäivät vaisuksi Vezina Trophy (liigan paras maalivahti) -ehdokkaaksikin valitun Tuukka Raskin jättäessä kuplan. Suomalaisittain oli iloista nähdä, että Carolina Hurricanes sijoittui kuudenneksi jättäen taakseen muun muassa supertähtiä täynnä olevan Toronto Maple Leafsin. Suurin yllättäjä oli Philadelphia Flyers. He olivat neljäs ennen taukoa ja edelliskaudella heidän sijoituksensa oli 11.

Kauden flopit

Joidenkin epäonni on toisten onni. Tämä pätee myös jääkiekossa. 31:stä joukkueesta kuplan sisään pääsi pelaamaan 24 joukkuetta. Eli vain seitsemän joukkuetta eivät päässeet maistamaan pudotuspelijääkiekkoa tänä kautena. Putoajista ainoastaan San Jose Sharks on yllättävää nähdä näin alhaalla sarjataulukossa. Loput nimet ovatkin tuttuja näkyjä liigan sarjataulukon alapäässä jo monen vuoden takaa.